Kustwachtsleper Guardian sleept schip met problemen naar de Eemshaven

Zaterdag 9 maart 2019

Eemshaven- Gisteravond rond 22:30 heeft de Nederlandse Kustwacht een melding uitgegeven voor een schip dat zich ‘not under command’ in de scheepvaartroute tussen Terschelling en de Duitse Bocht bevond. Het betrof het schip Brufjell dat gistermiddag nog vanuit de Eemshaven was vertrokken. De Brufjell voer ter hoogte van Terschelling en Ameland toen het in problemen kwam.

Wanneer een schip de meldingĀ ‘not under command’ uitgeeft, betekent dit dat het schip niet meer in staat is om te manoeuvreren, wat gevaarlijke situaties kan opleveren in de drukke scheepvaartroute. Nadat de Brufjell de melding heeft uitgegeven, was de Guardian snel ter plaatse. De Guardian, een Emergency Towing Vessel, wordt uit voorzorg gestationeerd op zee bij een windkracht vanaf 5 Beaufort of hoger. Het schip lag ditmaal dan ook boven Terschelling en wist met haar snelheid van 15 knopen de Brufjell snel te bereiken. De Brufjell werd op sleep genomen door de Guardian en er werd besloten om naar de Eemshaven te gaan.

Na een lange tocht in winderige omstandigheden en met een snelheid van 5,5 knopen, arriveerde de Guardian vanmiddag rond 12 uur in de Eemshaven. Net buiten de Eemshaven werd de Brufjell overgenomen door de sleepboten Waterstroom en Waterstraat die het schip de Eemshaven hebben ingesleept. Het schip is afgemeerd in de Julianahaven.

De Guardian heeft korte tijd in de Julianahaven gelegen en is rond 16:25 uur weer vertrokken richting zee om haar werkzaamheden voor de Kustwacht voor te zetten. Het schip is door het ministerie van Infrastructuur en Milieu gecharterd van Multraship. De Guardian wordt ingezet om calamiteiten op zee te voorkomen. Om dit werk te kunnen uitvoeren is de Guardian uitgerust voor taken zoals brandbestrijding, man-over-boord, bevoorrading, redding, onderzoek en slepen.
De Guardian heeft een lengte van 65,72 meter, een breedte van 15,50 meter en een diepgang van 6 meter.

De Brufjell heeft een lengte van 90,33 meter, een breedte van 13,20 meter en een diepgang van 4,20 meter.

 

Delen:
Translate Ā»
error: Content is protected !!