Giek breekt van scheepskraan Pacific Osprey

Donderdag 23 augustus 2018

Eemshaven- Om 17:45 uur werden de hulpdiensten massaal gealarmeerd voor een ongeval in de Eemshaven. Op het jack-up kraanschip Pacific Osprey bleek rond 17:25 uur een incident te hebben plaatsgevonden.

Het kokerprofiel van de giek van de kraan is afgebroken waardoor deze op het stuurhuis van de Pacific Osprey terecht kwam. De giek heeft daarmee grote schade aangericht aan het stuurhuis van het schip. Bij aankomst van de hulpdiensten bleek het te gaan om drie licht gewonden, één zwaar gewond persoon en één persoon die in shock verkeerde. Naast brandweer, politie en ambulance was ook de traumaheli ter plaatse. Eén slachtoffer moest door de brandweer van boord worden gehaald en alle gewonden zijn afgevoerd naar het ziekenhuis. Drie van de vijf bemanningsleden zijn inmiddels alweer uit het ziekenhuis ontslagen. De toestand van de zwaar gewonde persoon is momenteel nog kritiek.

Het incident gebeurde terwijl het schip op haar poten stond in de Julianahaven van de Eemshaven. De kraan onderging ten tijde van het ongeval onderhoud. De schade van het incident is beperkt gebleven tot op het schip en er is dan ook geen sprake van schade of letsel aan derden en haveninfrastructuur.

De Pacific Osprey is momenteel bezig met de bouw van het Hohe See windpark. Aan boord van het schip lagen dan ook drie monopiles en drie transition pieces. De scheepskraan aan boord van het schip heeft een capaciteit van 1.425 ton.  Het schip heeft een lengte van 161,30 meter, een breedte van 49,03 meter en een diepgang van 5,4 meter.

Michel Gleerup, CEO van de rederij Swire Blue Ocean meldt in een persbericht: ”De veiligheid en het welzijn van onze mensen is altijd onze eerste prioriteit. Alle steun en middelen zijn gemobiliseerd om de getroffenen te helpen. We werken volledig samen met de lokale autoriteiten en beheren het incident nauwkeurig”.

De laatste foto betreft een foto uit het archief waarop te zien is hoe de kraan normaal staat. 

Delen:
Translate »
error: Content is protected !!