Eems Cobalt met gat in de romp de Eemshaven in na aanvaring

Vrijdag 16 november 2018

Eemshaven- Donderdagavond zijn twee schepen in aanvaring gekomen op de grote scheepvaartroute ten noordwesten van het eiland Borkum. Het betrof een aanvaring tussen de schepen Eems Cobalt (82 meter) en de Paksoy 1 (115 meter). De aanvaring werd om 21:30 uur gemeld en meteen werd een grote reddingsoperatie op touw gezet. De twee schepen bleken namelijk in elkaar vast te zitten.

Aan boord van de beide schepen zijn geen bemanningsleden gewond geraakt, zo melde de Duitse reddingmaatschappij DGzRS. Aan boord van de Eems Cobalt zaten vijf bemanningsleden en de Paksoy 1 telde een zestien koppige bemanning.

Verschillende schepen van de Duitse Kustwacht kwamen ter plaatse, even als de Duitse reddingboot Alfried Krupp. Ook een passerend schip de Stena Forteller bleef stand-by op de ongevalslocatie om eventueel assistentie te verlenen. Het ongeval vond plaats ten westen van ton TG-1, welke ligt in het verkeersscheidingsgebied Terschelling-Duitse Bocht.

Vrijdagochtend rond 10:00 uur werd gemeld dat de twee schepen los van elkaar zijn gekomen. De Eems Cobalt heeft door de botsing een groot gat aan de stuurboordzijde van het schip opgelopen. In overleg met Groningen Seaports werd besloten om de Eems Cobalt naar de Eemshaven te laten komen. Dit is gegaan onder begeleiding van meerdere schepen, waaronder de sleepboot Waterstoom en de reddingboot Jan en Titia Visser van het KNRM station Eemshaven.

De Eems Cobalt kon op eigen kracht de Eemshaven bereiken en is afgemeerd in de Emmahaven. De Paksoy 1 ligt voor anker op de Westereems ankerrede.

 

 

Delen:
Translate »
error: Content is protected !!