Containerschip verliest 270 containers: Eems gestremd

Woensdag 2 januari 2018

Eemshaven- Het containerschip MSC Zoe heeft vannacht maar liefst 270 containers verloren op de Noordzee ter hoogte van het Duitse Waddeneiland Borkum. Het schip was onderweg naar Bremerhaven, maar door de stormachtige wind van gisteravond en tevens de golfhoogtes die opliepen naar ruim 7 meter kon het voorval zich voor doen. Het containerschip heeft een lengte van 395,46 meter, een breedte van 59,08 meter en een diepgang van 12,7 meter. Het schip heeft de capaciteit om 19.224 TEU’s aan boord te nemen.

In eerste instantie meldde de Nederlandse Kustwacht dat het ging om 30 containers, die overboord waren geslagen. Echter werd vanmiddag bekend dat het zou gaan om 270 containers. De inhoud van de container is gevarieerd, van televisies, speelgoed tot aan auto-onderdelen. Het Kustwachtvliegtuig is ook meteen opgeroepen om zoekslagen te maken, dit in samenwerking met de Duitse Kustwacht.

Later in de nacht werd bekend dat verschillende containers waren gelokaliseerd onder meer op Terschelling, Vlieland en Ameland. Drie van de overboord geslagen containers bevatten de gevaarlijke stof organisch peroxide, wat in poedervorm in vaten zit. De Kustwacht en andere instanties vragen dringend om niet in de buurt van deze containers te komen. Ook meld de Kustwacht dat het gaat om de volgende containers: gele container met nummer MSCU3713629, blauwe container met nummer CXDU2077321 Roestbruine container met nummer TCLU41747408.

Vanavond werd bekend dat de Eems richting de Eemshaven, de haven van Delfzijl en Emden volledig is gestremd. Dit omdat de situatie met de overboord geslagen containers te gevaarlijk is voor onder meer het beloodsen van schepen op de Westereems. Het algehele vaarverbod is van kracht tot morgenvroeg.

Foto’s: Havariekommando

 

Delen:
Translate »
error: Content is protected !!