Aanvaring tussen twee schepen, schip maakt water

Donderdag 15 november 2018

Eemshaven- Vanavond rond half 10 zijn twee vrachtschepen in aanvaring gekomen op de grote scheepvaartroute ten noordwesten van het eiland Borkum.

Het betreft een aanvaring tussen de schepen Eems Cobalt (82 meter) met vijf mensen aan boord en Paksoy 1 (115 meter) met 16 mensen aan boord. Op de Noordzee is inmiddels een grote reddingsoperatie in gang gezet. De Eems Cobalt zou water maken.

De Duitse reddingmaatschappij DGzRS meldt dat er geen bemanningsleden gewond zijn geraakt bij de botsing.

De Duitse reddingboot Alfried Krupp is ter plaatse, net als Bad Bramstedt van de Duitse kustwacht en ook de Nordic is onderweg. Een passerend schip de Stena Forteller blijft vlakbij de ongevalslocatie, mocht assistentie nodig zijn.

Ook een vliegtuig van de Duitse kustwacht is aanwezig om zoekslagen te maken.

Ten westen van ton TG-1, welke ligt in het verkeersscheidingsgebied Terschelling-Duitse Bocht, is de locatie van het ongeval.

Update 23:30: De schepen blijken in elkaar vast te zitten en wanneer de schepen van elkaar getrokken worden, is men bang dat er nog meer water wordt gemaakt.

Update 23:40: het passerende schip de Stena Forteller mag door varen en wordt bedankt voor haar assistentie.

Update 23:45: De Eems Cobalt geeft nu als status ‘not under command’

Update 10:00: De twee schepen zijn los van elkaar. De Nederlandse Kustwacht meld op Twitter dat de Eems Cobalt een gat aan stuurboordszijde heeft opgelopen. De Paksoy 1 blijft in Duits gebied en zal voor anker gaan.

Update 10:10: De Eems Cobalt is momenteel onder begeleiding onderweg. Er wordt overlegd met Groningen Seaport om het schip naar de Eemshaven te laten komen. Dit gaat onder begeleiding van meerdere schepen, waaronder de sleepboot Waterstroom en de reddingboot Jan en Titia Visser.

Delen:
Translate »
error: Content is protected !!