Aanleg oesterbanken in Gemini windpark

Zondag 10 juni 2018

Eemshaven- Het Wereld Natuur Fonds (WNF) werkt in samenwerking met ARK Natuurontwikkeling aan het herstel van oesterbanken in de Noordzee. Eén van de proeflocaties is het diepe deel van de Noordzee, in het Gemini windpark. Hier werd 1000 kilo aan oesters en proefkooien in zee geplaatst. Dit draagt meteen bij aan een test voor het plaatsen van oesterbanken in een windmolenpark.

Naast de proeflocatie in het Gemini windpark is ook ten noorden van Schiermonnikoog, op zo’n 20 meter diepte, een proeflocatie gemaakt bestaande uit 6.000 kilo Noorse platte oesters. In het begin van de twintigste eeuw was de bodem van de Noordzee voor 20% bedekt met oesterbank. Echter zijn de banken verdwenen door overbevissing, ziektes en strenge winters. Het herstel van de oesterbanken is dan ook een enorme impuls voor het leven in de Noordzee.

De oesterbanken worden aangelegd met behulp van 3D geprinte riffen van natuurlijk materiaal. De Vrijheid III van Ubels Offshore ging richting het Gemini windpark om de oesters uit te zetten.

Bron tekst: Wereld Natuur Fonds

 

Delen:
Translate »
error: Content is protected !!