IJskoude actie voor KNRM Eemshaven

Donderdag 1 maart 2018

Eemshaven- De opstappers van het KNRM station in de Eemshaven werden gisteravond rond kwart voor 10 opgepiept voor een vaartuig aan de grond. Het bleek te gaan om de viskotter ZK80. Eerder al werd de oude reddingsboot Susanna gealarmeerd, die vanwege de ijsgang de reddingsboten Annie Jacoba Visser van KNRM Lauwersoog en de Koning Willem I van KNRM Schiermonnikoog had vervangen. De Susanna voer dan ook uit richting de kotter. Eenmaal ter plaatse is er tijdens de reddingspoging een sleeplijn in de schroef geraakt en moest de Susanna haar reddingspoging staken. De boot kon wel op eigen kracht terug komen in de haven van Lauwersoog.

Na deze mislukte reddingspoging werd de schipper van het KNRM station Eemshaven verzocht om contact op te nemen met het Kustwachtcentrum, waarna vervolgens is besloten om de Jan en Titia te samen met de Frans Hogewind van Terschelling te laten uitrukken. De Jan en Titia had in de Eemshaven nog geen last van ijsgang en ook de Frans Hogewind, die vanaf het Noordzeestrand in zee wordt gelaten, kon de zee op. Enorme kou, een harde wind en golven van 2 à 3 meter maakte de omstandigheden niet makkelijker. De reddingsboten werden ingepakt in het ijs en het werd een zware tocht.

Vanwege het afgaande water met tevens een behoorlijke verlaging was het niet mogelijk om de viskotter weg te slepen. Door de geringe diepgang van de Frans Hogewind slaagde zij erin om de viskotter nog te bereiken waarop werd besloten om de bemanning van de viskotter af te halen. De bemanning is overgezet op de Jan en Titia Visser die rond 03:15 uur terugkeerde op het station in de Eemshaven.

Foto: KNRM Eemshaven, uit onderstaande Facebook bericht

 

Delen:
Translate »
error: Content is protected !!