Topside platform voor windpark Hohe See de Eemshaven in

Woensdag 20 juni 2018

Eemshaven- Vanmiddag rond half 4 kwam er een bijzondere sleep de Eemshaven binnen. Het zware lading ponton Paula, met daarop een topside platform bestemd voor het Hohe See windpark, heeft een tocht van drie dagen gemaakt van Hoboken (Antwerpen) naar de Eemshaven. 

De sleepboot Multratug 29 heeft het ponton deze gehele tocht gesleept en de Gruno IV van Bijma sleepdiensten assisteerde vanaf de Westereems tot aan het afmeren in de Eemshaven. Op het ponton stond een topside platform, of Offshore Sub Station, welke zal dienen voor het elektriciteitstransport van de verschillende windturbines in het park naar één groot ‘stopcontact’ op zee vanuit waar het naar land wordt getransporteerd.

De topside is gebouwd in Hoboken, vlakbij Antwerpen, door het consortium van ENGIE Fabricom, Smulders en CG voor het Duitse EnBW Energie Baden-Württemberg (EnBW). De topside is tevens de grootste die op de werf in Hoboken is gebouwd. Het platform heeft een lengte van 55 meter, een hoogte van 30 meter en een gewicht van maar liefst 4.100 ton. Het beschikt over 3 transformatoren en 3 stroomcompensatiespoelen.

29 mei werd al de jacket naar het windpark getransporteerd, waarop straks de topside geïnstalleerd gaat worden. De topside zal binnenkort (afhankelijk van de weersomstandigheden) vanuit de Eemshaven vertrekken en naar haar eindbestemming worden gesleept. Het kraanschip Thialf, met een hefcapaciteit van 14.200 ton, zal de topside dan installeren op de jacket.

Het Duitse windpark Hohe See  ligt ongeveer 98 kilometer ten noorden van de Duitse Kust en zal straks bestaan uit 71 turbines. De turbines hebben elk een capaciteit van 7 megawatt en de totale capaciteit van het windpark wordt daarmee 497 megawatt.

 

 

Delen:
Translate »
error: Content is protected !!