Berging van overboord geslagen containers MSC Zoe van start

Zaterdag 12 januari 2018

Eemshaven- De nacht van 1 op 2 januari 2019 bracht voor het containerschip MSC Zoe niet veel goeds. Het bijna 400 meter lange containerschip was onderweg van Sines in Portugal naar het Duitse Bremerhaven. Tijdens deze reis verloor het schip maar liefst 291 zeecontainers in de route van Vlieland tot aan Borkum. Inmiddels zijn 238 van de containers gelokaliseerd waarvan 18 aangespoeld (1 in Duitsland, 7 in Nederland) en 7 geborgen. 

Naast de vele opruimacties door vrijwilligers op het land gaat ook op zee het werk door. Middels drie schepen met sonar, waaronder meet- en onderzoeksschip MS Arca van Rijkswaterstaat, zijn 220 objecten gelokaliseerd. Rijkswaterstaat meldt op hun website: ‘dit zijn naar alle waarschijnlijkheid containers, het kan wel zo zijn dat twee gelokaliseerde objecten samen één container vormen’.

Voor de berging van de zeecontainers is inmiddels een bergingsschip aanwezig in de Eemsgeul om de eerste containers te bergen. Het schip, de Atlantic Tonjer, is in IJmuiden gemobiliseerd met survey-apparatuur. De Atlantic Tonjer heeft een lengte van 80,77 meter, een breedte van 18 meter en een diepgang van 3,9 meter.

Daarnaast zal nog een bergingsschip ter plaatse komen. De Geosund is het tweede schip en zal tevens ook in IJmuiden worden gemobiliseerd. Dit schip heeft een lengte van 98,50 meter, een breedte van 18,84 meter en een diepgang van 6,40 meter.

Daarnaast is een kleiner schip, de Friendship, inmiddels ook al bezig in het gebied van de verloren containers. Ook zal Defensie hulp verlenen vanaf maandag 14 januari.

Foto: Twitter Rijkswaterstaat
Delen:
Translate »
error: Content is protected !!