Uit het archief: verlenging van de Beatrixhaven

Woensdag 30 januari 2019

Eemshaven- Je zou het tegenwoordig bijna niet meer denken, met de vele offshore schepen, jack-up schepen, short Sea schepen en de vele andere werkzaamheden, maar vroeger was de Beatrixhaven een grote zandvlakte.

In 2008 is de Beatrixhaven officieel geopend door, destijds, Koningin Beatrix. Hiermee was de vierde havenbekken in de Eemshaven een feit, waardoor bedrijven zoals AG Ems en Wijnne Barends zich konden vestigen. De eerste fase van de Beatrixhaven bestond uit 375 meter kade. In oktober van 2008 werd de tweede fase van de uitbreiding gestart. Deze tweede fase moest nog een extra 300 meter kade realiseren, met een geplande oplevering in mei 2009. De kade werd in eerste instantie droog gebouwd. Het is een combiwand bestaande uit damplanken en buispalen die tot een diepte van -24 meter onder NAP zijn geheid. Nadat de kade was voltooid konden de baggerwerkzaamheden starten om de haven op 10 meter onder NAP te maken.

De Beatrixhaven werd verder uitgebreid en in 2014 kwam, na voltooiing van de werkzaamheden, maar liefst 1150 meter kade tot stand. De laatste fase van de bouw betrof het aanleggen van de zware lading kade. De kade is 220 meter lang en ontworpen voor zware belastingen (30 ton per vierkante meter). Nog altijd hebben schepen in de offshore wind hier volop profijt van. De oplevering van deze kade was in 2015.

Met alle uitbreidingen is de Beatrixhaven nu 1200 meter lang. De breedte varieert van 110 tot 150 meter in de zwaaikom. Schepen met een maximale diepgang van 7,5 meter kunnen de haven bereiken. Daarnaast is ook jacken in de Beatrixhaven toegestaan.

Delen:
Translate ยป
error: Content is protected !!